Meesterlijke Weefsels

16 maart t/m 28 april 2013

Riek Bruggink

Riek_Bruggink_In_beweging
In beweging

Museum het Leids Wevershuis start het nieuwe seizoen met de expositie ‘Meesterlijke weefsels’ van Riek Bruggink. We tonen een groot deel van het werk van deze bijzondere weefster.

Riek is al jaren gefascineerd door de mogelijkheden van het getouwweven. Na het volgen van enkele basiscursussen is zij haar eigen weg gegaan en heeft zich op bijna autodidactische wijze ontwikkeld tot een ‘meester-wever’.

Binnen het in feite simpele systeem van schering en inslag zoekt zij naar nieuwe mogelijkheden, waarbij zij zich laat inspireren door ritmes, structuren en door anderen aangereikte thema’s. Ook technieken uit andere culturen, zoals Guatemala, Peru en Afrika hebben haar warme belangstelling en vormen een stimulans voor haar werk.

Riek_Bruggink_Zwart-witrelief
Zwart-witreliëf

Deze technische ontdekkingstocht wordt ondersteund door haar experimenteerlust met materialen. Zij weeft met prachtige, kleurige garens, maar ook met papier, foto’s, gipsverband en koperdraad. Ook natuurlijke materialen als blaadjes, takjes, zaden en pitriet vinden hun weg in haar werk.

Haar experimenteerdrift leidt ook tot heel divers werk: wandweefsels, sjaals, kledingstoffen, sieraden, liturgische weefsels en objecten. Dat maakt haar werk verrassend en veelzijdig. Haar puur persoonlijke ontwikkeling maakt het authentiek en uniek.

Riek Bruggink is aanwezig op zaterdag 6 en zondag 28 april voor toelichting op haar werk.

Meer werk van Riek Bruggink vindt u op » www.wevenriekbruggink.nl

» Poster ‘Meesterlijke weefsels’