Van Goeie Mie tot de ondergang van de Leidse industrie

14 t/m 26 oktober 2008

In oktober kunt u het naadje van de kous over Goeie Mie te weten komen. Het Wevershuis exposeert in samenwerking met Ingrid Moerman, oud-conservator van de Lakenhal, een groot aantal documenten, beelden en filmpjes over deze beruchte Leidse gifmengster.

Zie waar Goeie Mie woonde en ‘werkte’, lees haar eigen verhaal tegenover dat van de politie en bekijk de plaats waar zij op slinkse wijze het gif vandaan haalde. Het Wevershuis staat midden in de buurt waar zij haar slachtoffers maakte en vormde al 2x het historische decor voor films die op de nationale tv zijn vertoond.

› Bekijk de fotoalbums van deze tv-opnamen

Zo’n 100 jaar later, in de 2e helft van de 20e eeuw, sloot de ene na de andere fabriek in Leiden zijn poorten, te beginnen met de conservenfabriek Tieleman en Dros aan de Middelstegracht. Vele textielfabrieken en metaalbedrijven volgden en als laatste was De Meelfabriek aan de beurt.

Honderden Leienaars moesten naar ander werk uitzien of belandden in een uitkeringssituatie. Het Wevershuis zou graag met mensen in contact komen die dit aan de lijve ondervonden hebben, en daarover hun verhaal kwijt willen.

In de pers

› Leids Nieuwsblad – vrijdag 10 oktober 2008