Gedreven tot Weven

23 juni t/m 5 augustus 2012

Expositie Margaret Sabee

De titel van deze expositie is karakteristiek voor de kunstenares, want Margaret Sabee is weefster in hart en nieren. Zij laat in deze tentoonstelling vrij, autonoom werk zien. Zachte geweven doeken die als (lijk)wade de traditionele kist kunnen vervangen. Een groot wandobject van 2 x 3 meter geïnspireerd op het intuïtieve idee van de oerboom. Maar ook enkele stukken haute couture avondkleding. Margaret Sabee gaat als kunstenares een volstrekt eigen weg, waarbij ze doet wat bij haar hoort. Ze is begaan met mensen, dieren en de natuur en de manier waarop we ermee omgaan en brengt dit in haar werk tot uitdrukking. Dit leidt tot heel verschillend, bijna tegenstrijdig, maar altijd zeer persoonlijk werk.

Lijkwade Panta Rhei I (detail) - Margaret Sabee

Haar project ‘Laat je niet kisten!’ ontstond in 1991 na een bijnadoodervaring. Zij begon met het maken van lijkwaden: zachte, beschermende doeken waarin de overledene opgebaard en begraven of gecremeerd kan worden. Margaret heeft inmiddels jarenlange ervaring en ontwikkelde diverse modellen. Korte, brede en lange, maar ook vlindermodellen, doeken van natuurzijde, geweven of beschilderd en doeken met een knipoog. Het persoonlijke staat daarbij voorop: de lijkwade moet gevoelsmatig kloppen en passen bij de gestorvene.

Oerbos - Margaret Sabee. Gemaakt in de figuratieve gobelintechniek, soms gecombineerd met de Ryaknoop. Het zijn grote, zware werken waar kilo’s materiaal in verwerkt wordt. De gebruikte draden variëren van puur natuur tot synthetische glimmertjes.‘Oerbos’, een ander project, bestaat uit handgeweven wandobjecten die als stammen zonder kruin of wortels symbool staan voor onze ontworteling. Alle bomen hebben een maatschappelijk thema. Zo zijn er gewonde bomen (ontbossing), bloemenbomen (genetische manipulatie), ratracebomen (ieder voor zich) en hazenbomen (ik weet van niks). Eén van deze stammen met het thema ‘ontbossing’ wordt geëxposeerd.

Bezoek ook de website van Margaret Sabee: » www.margaretsabee.com

In de pers

› Leids Nieuwsblad – vrijdag 15 juni 2012

» Poster ‘Gedreven tot Weven’