De schoonheid van het Oude

5 mei t/m 17 juni 2012

Expositie Steek Plus

Als plek waar gewoond werd, als plek waar gewerkt werd, als plek waar het verleden nog leeft en het heden infiltreert. Dat is het beeld dat leden van textielgroep Steek Plus hebben van het Leids Wevershuis.

Ongeveer 20 leden van textielgroep Steek Plus laten op deze tentoonstelling hun werk zien. Het is zowel 2-dimensionaal als ruimtelijk werk, sober en kleurig, hard en zacht.

Mariet Rankenberg - Structuur (detail) Lia_Meiborg_plint

Mariet Rankenberg – Structuur (detail)

Lia Meiborg – Plint

Zij maakten voor deze expositie werk dat een verbinding legt tussen verleden en heden, en lieten zich inspireren door het vergankelijke verleden, het oude. Met hun kennis van en ervaring met zowel oude als moderne materialen en textiele technieken maakten zij verrassend en soms vertederend werk. Door hun individuele aanpak, gebaseerd op eigen voorkeur en deskundigheid, ontstond een breed, gevarieerd overzicht van moderne textiele kunst.

Een oude dweilmop, verhard met latex hangt verloren aan de muur. De dakpannen zien hun spiegelbeeld terug in verf en borduurgaren. Scheuren in muren en plinten lopen door op canvas en stof. Het oude, vergankelijke herleeft via technieken als stempelen, branden, transferdruk, punchen. Op materialen als tyvek, lutrador en in water oplosbare stof.

Thea Gerlings - Houtknagers

Thea Gerlings – Houtknagers

Meer over Steek Plus

Textielgroep Steek Plus is opgericht in 1990 en telt ca. 60 leden. Zij werken elk voor zich in diverse disciplines en op verschillend niveau en komen 2x per jaar bijeen om hun werk in groep te bespreken.

Om de deskundigheid te bevorderen en op peil te houden, organiseert Steek Plus voor de leden ook regelmatig workshops, lezingen en/of demonstraties over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van textiele kunst. Steek Plus exposeert een aantal keren per jaar op verschillende plaatsen in Nederland.

Bezoek ook de website van Steek Plus: » www.steekplus.nl

» Poster ‘De schoonheid van het oude’