Los van de binding

22 oktober t/m 4 december 2011

Door Jefke van Iterson

Werk van Jefke van ItersonTot 4 december exposeert de weefkunstenares Jefke van Iterson in het Wevershuis. Haar expositie ‘Los van de binding’, bestaande uit 2- en 3-dimensionaal werk uitgevoerd in diverse materialen, zal u verrassen.

Tegelijkertijd vindt u onder hetzelfde dak de expositie ‘Zweefsels’ van Weefkring het Leyds Laeken.


Los van de Binding – Jefke van Iterson

“Een weefsel wordt bepaald door diverse factoren: materiaal, kleur en binding dragen bij aan het eindresultaat.

Een binding bepaalt hoe textiel valt, hoe soepel het weefsel zich laat draperen. Afstand nemen van textiel betekent afstand nemen van deze eigenschap van de binding.

Weven kan natuurlijk met wol, katoen, linnen of zijde. Daarmee kunnen we als weefsters bruikbare stoffen maken voor kleding, gordijnen, en ook wanddecoraties. Maar ik gebruik ook metaal en plastic, bij voorbeeld voor ruimtelijke werk.

Mijn kleurgebruik is het resultaat van een langdurig leer- en oefenproces plus ontwikkeling van kleurgevoel, hiermee ontstond mijn unieke, persoonlijke uitstraling. Weeftechnieken ontwikkelen voortdurend, de mogelijkheden van de bindingsleer zijn eindeloos, veel studie bij Marijke Dekkers heeft hieraan bijgedragen.”

Werk van Jefke van Iterson Werk van Jefke van Iterson

“Hoe kan ik andere materialen hun eigen gang laten gaan, hun eigenschappen laten zien? Wat zijn de nieuwe mogelijkheden? Een dimensie aan mijn weefwerk toevoegen? Van 2-dimensionaal stap ik over naar 3 dimensionaal. Met metaal kan ik ruimtelijk werken en vrije objecten maken.

Na 30 jaar weven, daarvan 15 jaar regelmatig buiten textiel om, laat ik me nog steeds verrassen. Los van de binding ontstaat een grote vrijheid.”

Werk van Jefke van Iterson

Meer werk van Jefke van Iterson vindt u op » www.van-iterson.nl/jefke

» Poster ‘Jefke Iterson & Leyds Laeken’