Marianne Benkö & Daniella Hefter

22 maart t/m 27 april 2014

Van oud-Griekse schildermethode tot digitaal weven

Exposotie van Marianne Benkö & haar dochter Daniella Hefter. Deze tentoonstelling met magistraal werk maakt korte metten met alle geringschattende vooroordelen over textielkunst als nuttig en tuttig handwerk.

Marianne Benkö – Encaustiek

Marianne_BenkoMarianne begon al in haar academietijd te experimenteren met encaustiek: een zeer oude, grotendeels vergeten Griekse schildertechniek, ook toegepast op sarcofagen (grafkisten voor mummies) in het oude Egypte. Bijenwas gemengd met kleurstoffen werd in lagen opgebracht (ingebrand) op de houten kisten. Dat conserveerde zowel het hout van de kist als de afbeelding van de inliggende meer dan 2000 jaar.

Marianne_Benko_enkaustiek_seizoenen_geweven_wandtapijtMarianne reconstrueerde en ontwikkelde deze techniek als alternatief voor geweven wandkleden, omdat er overeenkomstige structuren en texturen en daarmee uitdrukkingsmogelijkheden mee te bereiken zijn. Na 20 jaar encaustiek verkent ze nu een nieuwe techniek: haar schilderijen worden gedigitaliseerd en door een computergestuurd weefgetouw (een soort Jacquard-getouw) weer in textiel vertaald.

Marianne Benkö groeide op in de ateliers van haar ouders – vader was schoenontwerper en moeder schilder – en studeerde van 1970 tot 1975 weven en schilderen van monumentaal werk aan de kunstacademie van Budapest (Hongarije). Sinds 1984 woont en werkt zij in Den Haag.

Danielle Hefter – Textielschilderijen

Daniella_Hefter_Regelli
Reggeli – Daniella Hefter

Daniella, Mariannes dochter, is een moderne duizendkunstenaar: ze tekent, schildert, maakt linosneden, fotografeert en maakt juwelen in glas. Maar ze maakt ook ‘textielschilderijen’, waarbij de verf door textielfragmenten wordt vervangen. Vooral deze kunstuitingen zijn te zien op deze tentoonstelling. Lijnen worden niet met de pen of kwast getekend, maar met de naaimachine.

Daniella Hefter, Mariannes dochter, was van jongs af aan omringd door het materiaal (wol, zijde en was) in het atelier van haar ouders; haar vader is glaskunstenaar. Daniella volgde van 1997 tot 2002 de opleiding illustratietechnieken aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar zij sinds 2008 zelf docent is.

Kijk voor meer informatie op de websites:

» Website Marianne Benkö
» Website Daniella Hefter

» Poster expositie Marianne Benkö & Daniella Hefter