Spinkind

12 t/m 19 september 2010

SpinsterJacqueline Zirkzee schreef ‘Spinkind’, een boek over het 17e-eeuwse Leiden. Burgemeester Lenferink krijgt 11 september het eerste exemplaar overhandigd in gebouw de Nieuwe Energie. In het Wevershuis zijn van 12 t/m 19 september de oorspronkelijke tekeningen te zien en wordt het boek voor het eerst aan het publiek getoond en verkocht.

‘Spinkind’ is een spannend jeugdboek, bijna een detective, over een 10-jarig Vlaams meisje dat in 1642 in haar eentje naar Leiden trekt. Ze is op zoek naar haar familie en gaat op speurtocht door de stad langs plekken en gebouwen die ook nu nog herkenbaar zijn.

Kinderen van nu kunnen die tocht herbeleven aan de hand van een kaart achter in het boek (dat zij via hun school kunnen verkrijgen). Celeste Geertsma, die net als de auteur uit Leiden komt, illustreerde het boek.

Wevers en spinsters: 1 op 10

Om 1 wever (vroeger meestal een man) van voldoende garen te voorzien, waren 10 spinners in de weer. Dat waren meestal vrouwen, kinderen en ouderen. Dat spinnen en dubbelen kon op allerlei manieren, afhankelijk van het materiaal en de toepassing.

Demonstratie op 12 september

Op 12 september gonst het Wevershuis van de spinnewielen van 10 vrouwen, die hun kennis en kunde komen demonstreren.