Geschilderd met de naaimachine

Geschilderd met de naaimachine

Adinka Tellegen (Brielle 1948)

Adinka Tellegen zal persoonlijk aanwezig zijn, van 13-16 uur, op:
za 14 oktober
zo 29 oktober
za 11 november

Website: https://www.adinkatellegen.nl/

Opleidingen: Gerrit Rietveldacademie Amsterdam, afdeling edelsmeden en grafiek, en Slavische talen aan de UvA.

Hoewel haar affiniteit tot textiel altijd groot is geweest, heeft zij haar activiteiten op dat gebied lange tijd beperkt tot gelegenheidswerkstukken. Pas op latere leeftijd heeft ze zich er volledig aan overgegeven in het besef dat het voor haar de meest eigen manier is zich uit te drukken.

Techniek: haar doelstelling, of anders gezegd haar verlangen, is in textiel te schilderen. En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is, en vaak ook niet op het tweede. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.

De ondergrond is kaasdoek, daarop wordt de grondlaag aangebracht d.m.v. uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding. Op deze ondergrond wordt het doek ‘geschilderd’, door er met de zig-zag-steek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan, en met behulp van tal van transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen. Al werkend wordt het doek dikker en stijver.

Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen en een tijdrovende bezigheid, al was het maar omdat het werk voortdurend onder de naaimachine vandaan gehaald moet worden om het op afstand te kunnen beoordelen. Gemiddeld doet zij een half jaar over een doek.

In 2015 heeft zij werk ingezonden voor de internationale expositie in de Pieterskerk in Leiden voor het Textielfestival van 2015. Ze werd genomineerd en wist de 2e prijs te behalen met haar werk ‘Schiermonnikoog’ (het thema van de expositie was water-land).

Werk van textielvirtuoos Adinka Tellegen:

Deze expositie is te zien van 30 september tot en met 12 november 2017.

Poster
Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Geschilderd met de naaimachine”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!