Museum het Leids Wevershuis in STIJL

100 Jaar DE STIJL

In 2017 wordt landelijk het 100-jarig jubileum van De Stijl gevierd onder de naam Mondriaan to Dutch Design Zeker 10 steden doen hieraan mee, waaronder natuurlijk Leiden, van waaruit van Doesburg deze vernieuwende (kunst)beweging in 1917 oprichtte. Naast o.a. De Lakenhal gaat ook Museum Het Leids Wevershuis vorm geven aan dit thema met exposities en een Weverswerkplaats in STIJL.

DE STIJL hanteerde “strenge” principes wat betreft kleur (rood, geel en blauw, naast zwart wit en grijs) en vorm (alleen rechte lijnen en hoeken). Een principe dat uiteindelijk alleen door Piet Mondriaan tot het einde toe is gehanteerd. Het idee hierachter was dat je door het gebruik van heldere kleuren en rechte lijnen een  harmonie creëerde  volgens de wetten van het heelal. De kunstwerken lieten derhalve niet het willekeurige humeur van de kunstenaar zien, maar hielpen het publiek op weg naar waarheid en zuiverheid. Als groep viel De STIJL al snel uiteen, toen na de dood van van Doesburg, in 1931, het maandblad “De Stijl” ophield te verschijnen. Mede door toedoen van de echtgenote van van Doesburg hebben de ideeën van De Stijl internationaal veel bekendheid gekregen en navolging gevonden.

ACTIVITEITEN IN HET KADER VAN DE STIJL

Weverswerkplaats in STIJL

Het gehele jaar 2017 zal de weefruimte in Museum Het Leids Wevershuis in het teken staan van DE STIJL.Op het antieke weefgetouw worden theedoeken geweven in heldere kleuren rood, geel,  blauw (en groen!), al of niet in combinatie met zwart, wit of grijs. Er zal een zo ruim mogelijk aanbod zijn van STIJLvolle theedoeken. Behalve in het wevershuis zelf zullen de weefsters van het wevershuis de nodige thuisarbeid verrichten om het aanbod zoveel mogelijk op peil te krijgen en te houden.

Speciale exposities in het teken van De Stijl

Van 18 maart t/m 23 april 2017: Zestien plus eigen “STIJL”  door leden van de  weefgroep 16+

Van 17 juni t/m 24 september 2017: “Museum Het Leids Wevershuis in Stijl”    quilt-vilt- en weefkunst  met bijdragen uit het hele land.

Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Het afgelopen jaar is door velen hard gewerkt om een werkstuk te maken voor deze expositie in één van de ambachtelijke technieken WEVEN, VILTEN of QUILTEN. Voor het kleurgebruik gold de beperking dat alleen de heldere kleuren rood, geel, blauw en groen (!) gebruikt mochten worden, en de ‘non’ kleuren zwart, wit en grijs . De lijnen in het werk dienden recht te zijn. Voor het formaat was de richtlijn 60cm bij 60cm. Het werk mocht ook ruimtelijk zijn.

Het resultaat is een verrassende expositie, samengesteld uit de ca 70 aangemelde werken

Klik hier om de lijst van deelnemers te bekijken.

Publieksprijs
De ca 70 deelnemers dingen allemaal mee naar de publieksprijs van 200 euro, te besteden in een quilt- vilt- of weefwinkel. De winnaar zal na afloop van de expositie (24 september) bekend gemaakt worden op de site en krijgt, uiteraard, ook een persoonlijk bericht.

Onder degenen die hun stem hebben uitgebracht wordt elke maand een ‘stijlvolle’ handgeweven theedoek verloot en wel op 17 juli, 17 augustus en 17 september.
17 juli: H.M. Goselink heeft de eerste handgeweven ‘stijlvolle’ theedoek gewonnen!
17 augustus: De tweede theedoek is gewonnen door Tineke Feenstra!
17 september: Harvey Faulkner-Aston heeft de derde theedoek is gewonnen!
De winnaars zijn persoonlijk op de hoogte gesteld.

Uitslag wedstrijd
Er is door zo’n 600 bezoekers gestemd. Het grappige is dat die stemmen over alle werken zijn verdeeld.
Wat betreft de hoogste score was het een nek aan nek race tussen 2 viltwerken: ‘La(m)pwerk’ van Petra van den Berg en ‘Natura harmonio’ van Margot van Leeuwen en Esther Plag, die uiteindelijk nipt door Petra is gewonnen.

De publieksprijs (ad 200 euro) gaat naar de 3 zussen van den Berg met ‘La(m)pwerk’

Omdat de stemmenaantallen zo dicht bij elkaar lagen hebben we besloten ook een 2e en 3e prijs uit te loven.

2e prijs (ad 100 euro)  Margot van Leeuwen en Esther Plag met ‘Natura harmonio’

3e prijs (ad 50 euro)    Anita Goffin met Mondriaan: impressie nr. 1 (weefwerk)

Demonstraties
29 juni, 13 en 27 juli , 10 en 24 augustus en 6 september demonstratie miniatuurweven door Els v.d. Kaaden en Fija Fredrikze

Poster
Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Museum het Leids Wevershuis in STIJL”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!