Drukdrukdruk!

15 september t/m 21 oktober 2012

Expositie van Silvia Zwaaneveldt

Een paar weken draait alles binnen Museum Het Leids Wevershuis om drukwerk. Kunstenaar-margedrukker Silvia Zwaaneveldt heeft een passie voor ambachtelijk drukken en exposeert een gedeelte van haar gevarieerde werk. Prenten, tekeningen vol ritmes en herhalingen, boekjes, maar ook teksten gedrukt op papier en textiel tonen haar veelzijdigheid en vakmanschap.

De intimiteit van haar werk komt tot zijn recht in het Miles Davis-hoekje, waar in een gemakkelijke stoel gelezen kan worden over en geluisterd naar de muziek van deze componist. Tijdens deze tentoonstelling werkt en demonstreert Silvia in het Wevershuis op een boekdrukpers. Ze maakt iedere dag een nieuw ontwerp, waarbij zij gebruik maakt van oorspronkelijke loden letters en tekens.

Drukdrukdruk - Silvia Zwaaneveldt

Silvia Zwaaneveldt werd tijdens haar studie Nederlands gegrepen door de boekdrukkunst. Het magische gegeven van vermenigvuldiging en reproductie biedt eindeloze mogelijkheden haar ideeën te verwerkelijken. Soms gebruikt ze bestaande teksten, zoals de haiku’s van David Bonnet, waar zij landschappen en vergezichten bij maakt. Of de gedichten van Christiaan van Tol die zij op grote zijden doeken drukt om bij de toeschouwer extra aandacht af te dwingen.

De met namen bedrukte kinderhemdjes roepen dan weer nostalgische herinneringen op aan de eigen kindertijd en verwijzen naar de kleintjes die op de zolder van het Wevershuis sliepen. Haar voorkeur voor ordeningen, ritmes en herhalingen komt tot uiting in een aantal druksels, die zij samen met Doortje de Vries maakte.

In de huiskamer hangen gedrukte weefsels van collega kunstenaar-margedrukker Doortje de Vries. Hun beider voorkeur voor ordeningen, ritmes en herhalingen komt tot uiting in een aantal druksels, die Silvia samen met Doortje de Vries maakte.

Meer werk van Silvia Zwaaneveldt vindt u op » www.silviazwaaneveldt.wordpress.com

Meer werk van Doortje de Vries vindt u op » www.doortjedevries.nl

» Poster ‘Drukdrukdruk!’

In de pers

› Leids Nieuwsblad – Woensdag 12 september 2012
› Leids Nieuwsblad – Woensdag 17 oktober 2012