Kaartweven

12 oktober t/m 10 november 2013

Kaartweven, wat is dat eigenlijk?

Expositie van de leden van de Nederlandse kaartweefkring met een grote verscheidenheid aan kaartweefsels. Zij tonen reconstructies en interpretaties van historische banden en op de traditie geïnspireerde nieuwe ontwerpen.

Kaartweven_01

Elke zaterdag zijn er demonstraties van de vele verschillende vormen van kaartweven en wordt er uitleg gegeven over technieken en patronen. Het effect van het gebruik van diverse garens wordt getoond aan de hand van voorbeeldstalen en op de zolder van het Wevershuis is, ter illustratie van dit oude, weinig bekende, ambacht een verticaal weefgetouw opgesteld.

Kaartweven_02

Kaartweven kent een rijke geschiedenis en is een van de oudste vormen van weven. Uit bewaard gebleven fragmenten textiel blijkt dat dit ambacht al 3000 jaar wordt beoefend. Het is een unieke vorm van weven, zowel in techniek als in resultaat: dicht geweven en sterke banden.

Kaartweven_03

Meer informatie over kaartweven vindt u op » www.marijkevanepen.nl

» Poster ‘Kaartweven’