Bayeux in Leiden – een reis naar 1066 in 12 borduurwerken

5 juli t/m 14 september 2008

Met onder meer Vikingen die het wevershuis bezoeken.

Wandtapijt Bayeux, reconstructie - door Marloes KeereweerDe in Leiden geboren Marloes Keereweer heeft delen van het beroemdste en zeker grootste borduurwerk uit de middeleeuwen op ware grootte en met grote nauwgezetheid gereconstrueerd.

Zij spint en kleurt zelf haar borduurgaren en past dezelfde borduurtechnieken toe als koningin Matilda en haar hofdames bijna 1.000 jaar geleden gebruikten. Zij brachten op een linnen lap van 50 cm hoog en 70 meter(!) lang de voorbereidingen, de zeetocht en de veldslag in beeld die Willem de Veroveraar, graaf van Normandië, voerde tegen de Engelse koning Harold II.

Hoewel de Engelsen in de slag bij Hastings in 1066 vernietigend verslagen werden en Harold II gedood werd, vertellen zij nog steeds met gepaste trots dat het wel de laatste keer was dat een buitenlandse mogendheid het land veroverde, ondanks pogingen van Spanjaarden, Fransen en Duitsers.

Het tapijt, of liever borduurwerk, heeft Franse revolutionairen, Napoleon en zelfs Heinrich Himmler overleefd en is nu veilig opgeborgen achter glas in Bayeux. Het mooie van de expositie van Marloes Keereweer is, dat je er in het Wevershuis met je neus bovenop kunt staan, het werk kan aanraken en kan genieten van de zeer levendige en realistische taferelen en details. Het is wel het eerste stripverhaal uit de geschiedenis genoemd.

Een zevenvoudige fotografische verkleining, nog altijd bijna 11 meter lang, laat het hele verhaal met ondertiteling in de gang van het Wevershuis zien. Daarnaast zijn er reconstructies van afgebeelde wapens en voorwerpen tentoongesteld.

Voor kinderen

Kinderen kunnen, geïnspireerd door het spannende verhaal, zelf borduren, weven en kleuren.

Demonstratie/uitbeelding

Tijdens de tentoonstelling treden acteurs op die delen van het verhaal in historische kleding en met historische attributen weer tot leven brengen.

» Poster ‘Bayeux in Leiden’

Programma

  • zondag 6 juli: Timmerman en huisvrouw stappen uit het doek.
  • zaterdag 26 juli: Pijlenmakers en borduursters tonen hun kunsten.
  • zondag 3 augustus: Het verhaal van Bayeux wordt voorgelezen voor kinderen vanaf 5 jaar.
  • zaterdag 9 augustus: Borduurster Marloes Keereweer en haar man, een pijlenmaker, komen demonstreren.
  • zondag 10 augustus: Een middeleeuwse kok en een kantrechter komen tot leven.
  • zondag 7 september: Lezing over het tapijt van Bayeux door Geeske Kruseman, historisch kleermaakster en medesamenstelster van de tentoonstelling.

In de pers

› Leids Nieuwsblad – woensdag 2 juli 2008
› Leids Nieuwsblad – vrijdag 1 augustus 2008