Winterlezingen 2013

Jeanine EradesBoekenweek – Goude tijden, zwarte bladzijden

Op zondag 24 maart kunt u in Museum Het Leids Wevershuis meer te weten komen over de totstandkoming van duivelsblauw, de fabricage van de blauwe verfstof en de opkomst en ondergang van de pastelhandel. Tijdens deze boeiende lezing vertelt Jeanine Erades aan de hand van foto’s en voorwerpen het verhaal achter de blauwe verfstof.

Duivelsblauw op de vlucht

Daarnaast geeft Erades u een kijkje in het leven en de wereld van Sophie Dellacroix. Deze jonge vrouw speelt de hoofdrol in haar debuutroman ‘Duivelsblauw op de vlucht’.

Cover 'Duivelsblauw', debuutroman van Jeanine EradesSophie groeit in de 16e eeuw op in een rijke koopmansfamilie in Toulouse. Haar vader is een vooraanstaand handelaar in pastel (oftewel wede), maar Sophie ontdekt dat achter diens succesvolle handel in de blauwe verfstof een wereld van fraude en omkoping schuilgaat. Als ze in opstand komt tegen haar dreigende uithuwelijking, wordt ze zelf het hardste getroffen. Intussen lopen de spanningen tussen katholieken en protestanten in Frankrijk steeds verder op. De gevolgen voor de handel zijn groot en geven Sophies leven uiteindelijk een dramatische wending.

Jeanine Erades (Leiden, 1968) is in het dagelijks leven werkzaam als juriste. Haar passie voor Frankrijk verwerkte ze in deze historische roman over de geschiedenis van Toulouse en de plant waaruit in de 16e eeuw op grote schaal de kleur blauw werd gewonnen. Duivelsblauw is haar debuutroman, die in september 2012 verscheen bij Uitgeverij Mozaïek. Na de lezing kunt u het boek kopen en laten signeren.

Kijk voor meer informatie over Jeanine Erades en Duivelsblauw op:

» Poster ‘Duivelsblauw op de vlucht’