Open Monumentendagen 2006

9 en 10 september 2006

Film ‘Van linnen tot goud’

Film, tentoonstelling en een speciale vlasspindemonstratie

Het Leids WevershuisTen tijde van Rembrandt woonden en werkten in het Wevershuis aan de Middelstegracht de linnenwever Jan Woutersz. Yser, zijn vrouw Annetgen Dircx en hun kinderen.

De Leidse kunstschilder Willem Breddels, ‘de Man met de Hoed’, volgt in de film ‘Van Linnen tot Goud’ het spoor terug naar één van zijn vroegste inspiratiebronnen: ‘Oude Man met Gouden Helm’, door Rembrandt geschilderd of niet? In ieder geval op linnen – en dat wordt ook nu nog steeds bewerkt op de Middelstegracht.

Gedurende deze zomer is door de Leidse filmliga en door Breddels hard gewerkt aan een reconstructie/reproductie van dit mysterieuze meesterwerk.

Demonstraties

Er was ook nog een andere activiteit in dit kader. In het wevershuis hebben, eeuwen geleden, verschillende linnenwevers gewoond. In het kader van ‘Van Linnen tot Goud’ dragen de huidige weefsters van weefkring Het Leyds Laeken een klein steentje bij.

Er komt een vlasspinster naar het Wevershuis, zodat u kunt zien hoe van vlas een linnen draad wordt gesponnen. Verder is er naast het altijd aanwezige antieke getouw, waarop nu katoenen theedoeken worden geweven, een getouw opgesteld waarop een linnen ketting is aangebracht.

Daarop wordt met een linnen inslag in de linnenbinding (schilders?)linnen geweven. Wie wil, kan hier zijn (in)slag (aan)slaan!

Voor de geïnteresseerden ligt de brochure ‘van vlas tot linnen’ ter inzage. Ter illustratie zijn verder diverse linnen garens aanwezig.

Ongekend drukke monumentendagen

Originele bedstee in Het Leids WevershuisTijdens de Open Monumentendagen was het ongekend druk. Voortdurend was het Wevershuis vol bezoekers. Dit grote aantal hadden we niet verwacht, maar het was natuurlijk geweldig dat zoveel mensen langs kwamen!

De film ‘Van Linnen tot Goud’ werd non stop vertoond en er kwamen veel positieve reacties op. Ook de vlasspindemonstratie was een succes.

Er was ook nog een prijsvraag: mensen die een idee hadden voor het onderwerp van het volgende filmpje, konden dat indienen. De prijs: dat dat onderwerp verfilmd wordt en dat de naam van de bedenker op de aftiteling komt te staan.

Al met al waren de Open Monumentendagen 2006 voor het Wevershuis in elk geval een groot succes. Met dank aan al die geïnteresseerde bezoekers.

Foto’s: Architektenburo Veldman + Rietbroek Leiden

In de pers

» Stadskrant – 1 september 2006