Karel de Grote in het Klein

30 april t/m 5 juni

Karel de Grote in het Klein – lappenpoppen van Franken, Friezen, Vikingen en andere vroegmiddeleeuwers

Een bonte stoet lappenpopjes presenteert de kleurrijke en gevarieerde kleding van verschillende landen en periodes van de vroege Middeleeuwen (AD 500 – 1000).

Deze tentoonstelling is te zien van 30 april tot en met 5 juni 2016.

Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op deze expositie?

Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!

Het Leids Wevershuis nodigt uit tot een tijdreisje – niet naar de late Middeleeuwen met ridders in blinkende harnassen en jonkvrouwen op kasteeltorens, maar naar de vroege Middeleeuwen, toen Nederland nog (gedeeltelijk) heidens was, de Rijn onbedijkt en de platschuit het snelste vervoermiddel.

Een tijdsprong van meer dan duizend jaar! Op zo’n grote afstand kan het lijken alsof “niks beweegt” en “iedereen er hetzelfde uitziet” en het is een heel gezoek om iets te weten te komen over het land en de mensen. Maar het onderzoek loont. Een van de verrassingen is dat de kleding van de vroegmiddeleeuwers uit de Lage Landen, en van hun buren, diverser en kleurrijker blijkt dan ons moderne straatbeeld. De vroegmiddeleeuwse weefkunst, die heel bepalend is voor het kledingbeeld, is beslist het ontdekken waard.

Op afspraak en tegen een kleine vergoeding is een rondleiding door de samenstelsters van de tentoonstelling mogelijk, neem hiervoor contact op via www.wevershuis.nl/contact/.