‘Geknoopt, gekruld, gesteven en verward’

13 september t/m 19 oktober 2014

Combinatie-expositie van Marianne Kemp en Ardie den Boer.

Marianne Kemp

Golden Ringlets - Marianne Kemp
Golden Ringlets – Marianne Kemp

Geweven objecten met paardenhaar in uiteenlopende kleuren en in verschillende twee en driedimensionale vormen zijn de basis van Marianne Kemps werk. De weefwerken die worden tentoongesteld geven een overzicht van de diverse technieken en kleuren die Marianne over de laatste 14 jaar heeft ontwikkeld.

“Mijn doel is het paardenhaar te bewerken tot het uiterste, het creëren van structuren die je dichterbij wilt bekijken en voelen.”

Bij veel werken is de traditionele weeftechniek niet meer op het eerste gezicht herkenbaar. Dit levert creatieve en onverwachte toepassingsmogelijkheden op. De manieren waarop het weefsel belicht wordt, is een belangrijk gegeven in het creatieproces. Hoe je de weefsels ook beweegt, ze geven bij elke handeling een ander effect.

Elk werk is handgemaakt door Marianne en bevat een uniek, eigen karakter door combinaties van verschillende kleuren en texturen. Deze toepassingen geven een gevarieerd resultaat: van gladde tot ruige oppervlakten, organische en abstracte vormen.

Ardie den Boer

Werk van Ardie den Boer
Werk van Ardie den Boer

De werken van Ardie den Boer kenmerken zich door een zekere mate van abstractie en vaak, maar niet altijd, een sober kleurgebruik. Haar manier van werken kent twee richtingen die ze los van elkaar kan toepassen, maar die elkaar wel beïnvloeden.

De ene werkwijze bestaat uit het onderzoeken wat met verschillende materialen mogelijk is. Ze laat zich dan intuïtief leiden door het materiaal en de gekozen techniek.

Bij de andere manier van werken gaat ze uit van een idee of emotie die ze uit wil beelden.

Ze weeft veel. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar de techniek van dubbel weefsel. Wat het meest fascineert bij dubbelweefsel zijn de heldere kleuren in de verschillende lagen. Voor ruimtelijke objecten maakt ze graag gebruik van de mogelijkheden die andere materialen, zoals papier, hout en metaal bieden.

Tijdens het onderzoek naar de mogelijkheden van bepaalde materialen ontstaan vaak spontane resultaten die inspiratie opleveren voor nieuwe kunstwerken.

Ardie_den_Boer_02
Werk van Ardie den Boer

 

Meer informatie

» Website Marianne Kemp
» Poster Marianne Kemp & Ardie den Boer