O, kom er eens kijken

16 november t/m 8 december 2013

Expositie en lezing van Sinterklaaspapier door Madelein Duijvestijn

Sinterklaaspapier_01Tegelijk met de aankomst van de Goed Heiligman opende op 16 november een tentoonstelling van Sinterklaaspapier in het Leids Wevershuis. Madelein Duijvestijn is een enthousiaste verzamelaar en bezit meer dan 4600 Sinterklaaspapieren. Daaronder zijn nagenoeg alle vanaf 1990 in Nederland geproduceerde en verkochte exemplaren, maar ook veel uit de jaren daarvoor.

Uit haar collectie maakte zij een keuze die een mooi overzicht geeft van de ontwikkeling in vormgeving, onderwerpen, kleuren en gebruikte papiersoorten. Eén van de pronkstukken van de tentoonstelling is een Sinterklaaspapier uit de jaren 1930/’50 van de vorige eeuw, waar de 3 decemberfeesten Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw op afgebeeld staan.

Sinterklaaspapier_03

De tentoongestelde Sinterklaaspapieren laten zien dat Sint en Piet wel degelijk met hun tijd meegaan. Werd Sint traditioneel afgebeeld als de strenge, voorname bisschop, in de loop der tijd wordt hij een vrolijke, gezellige oude heer. Was Piet de boeman en schrik van stoute kindertjes, nu is hij een lachende en speelse kindervriend.

Sinterklaaspapier_02Ontwerpers van Sinterklaaspapier volgen ontwikkelingen en trends op de voet. Naast traditionele onderwerpen als roe, stoomboot, schimmel, zak en wortel komen in de loop der tijd thema’s als sport, vervoer, muziek, kindertekeningen en ruimtevaart op het Sinterklaaspapier voor.

In de 60’er jaren zien we de Goedheiligman op roller skates en Piet laverend tussen antennes op de daken. In de 70’er jaren van de vorige eeuw zijn de dessins vaak oranje, paars of bruin in navolging van de dan populaire mode- en interieurkleuren.

Op het meest moderne papier zien we dan weer een hang naar retro en nostalgie verbeeld in tafereeltjes met lieve kantjes en randjes er omheen.

Lezing

Madelein Duijvestijn draagt haar passie voor het Sinterklaaspapier met verve en enthousiasme uit. Op de openingsmiddag van de tentoonstelling, 16 november, is zij zelf aanwezig voor uitleg en toelichting. Op zondag 24 november om 14.30 uur geeft zij in het Wevershuis een lezing over haar verzameling Sinterklaaspapier.

Meer informatie over sinterklaaspapier vindt u op » www.sinterklaaspapier.nl

» Poster ‘Sinterklaaspapier’

In de pers

› Witte Weekblad – 4 december 2013