Winterprogramma Museum Het Leids Wevershuis – Concert Izhar Elias


Evenementgegevens

  • Datum:

Van november 2019 tot en met februari 2020 vindt een serie concerten plaats van volksmuziek door de eeuwen heen, georganiseerd door Sonja Cabalt. De uitvoeringen worden verzorgd door vooraanstaande musici. Elk concert is te koppelen aan een bewoner van het wevershuis, die destijds naar deze muziek geluisterd zou kunnen hebben! Daarnaast zijn er een aantal lezingen over de volkscultuur wat betreft eetgewoontes, architectuur en kleding. (Zie voor de overige concerten en lezingen de agenda.)

Graag reserveren via leidswevershuis@gmail.com.

 

Izhar Elias

Zondag 17 november 2019 – Romantiek 19de eeuw    

Izhar Elias, solo gitaar

Er zijn 3 uitvoeringen van ca een half uur:

  • 13.30 uur
  • 14.30 uur
  • 15.30 uur

Prachtige gitaarmuziek door top gitarist Izhar Elias, met als uitgangspunt invloeden uit de volksopera met vroeg 19e eeuwse operabewerkingen van Rossini. Izhar speelt op  oorspronkelijke gitaren uit de 19e eeuw.

http://izharelias.com/

Link met het Leids Wevershuis:

Begin 19e eeuw, de armoede laat zich nauwelijks beschrijven. Jan de Vos huurde, als laatste wever, het huis (voor 200 gulden gekocht door zijn zwager) voor drie gulden per maand. Om zijn inkomen aan te vullen ventte hij met sajet (breiwol) op het platteland.

 

Over Izhar Elias

Het concert door Izhar Elias (gitarist) met invloeden uit de volksopera met vroeg 19e eeuwse operabewerkingen van Rossini. Hij neem dan een aantal verschillende oude gitaren mee van het begin van de 19e eeuw. Rossini was dé componist van de komische opera, een genre dat bij alle lagen van de bevolking populair was. Thuis wilde men dan arrangementen van de nieuwste opera op hun instrument kunnen spelen. Dat instrument was in het begin van de 19e eeuw vaak de gitaar.

Daarom zijn er talloze bewerkingen van operamuziek (van Rossini) bewaard gebleven.

Izhar Elias’ (Amsterdam, 1977) verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem inmiddels wereldwijde bekendheid gebracht. Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting in door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Na zijn uitvoering van Joaquín Rodrigo´s beroemde Concierto de Aranjuez met het Residentie Orkest (maart 2011) prees de Telegraaf zijn spel met: “De kracht van zijn dwingende en heldere subtiliteiten overwon.” Izhar Elias behaalde meerdere prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. Elias gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië en Australië.

In juni 2009 bracht hij een wereldpremière opname uit met vroeg 19e eeuwse arrangementen van Rossini´s opera ‘Semiramide’, gespeeld op zijn unieke Guadagnini gitaar uit 1812. ‘Elias doet met versieringen en al, niet onder voor welke diva dan ook’, aldus Peter van der Lint van Dagblad Trouw naar aanleiding van deze dubbel CD. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theater regisseurs. Zijn vernieuwende CD plus DVD ‘Big Eye’ werd in Gramophone geprezen met de woorden ‘Wacky, irreverent and thought provoking’. Met Ensemble Cordevento, dat zich vooral richt op repertoire uit de 17e eeuw, is Elias regelmatig op tournee in Nederland, België, Rusland en Bulgarije. Voor seizoen 2011-2012 was Cordevento opgenomen in de ‘Rising Stars’ serie, met o.a. optredens in Keulen, Hamburg, Wenen, Brussel en Luxemburg.

Izhar Elias kreeg vanaf zijn zevende jaar gitaarles van Ton Terra aan de Muziekschool Amstelveen. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag, bij het Groningen Guitar Duo en bij Zoran Dukic. In 2002 sloot hij zijn master opleiding af met een 9,5 met onderscheiding en de Nicolaï prijs. Elias volgde een opleiding aan de ‘Accademia di Studi Superiori lOttocento’ bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Bij William Carter en Adrián Rodriguez van der Spoel studeerde hij barokgitaar. Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen. Izhar Elias beschikt o.a. over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

http://izharelias.com

Het winterprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds en de Gemeente Leiden.