Tetraëder


Evenementgegevens

  • Datum:

Weven is de gemeenschappelijke basis van deze drie kunstenaars. Elk ontwikkelde en specialiseerde zich in een eigen richting.
Annie Lavrijssen creëert monumentale textiele kunst, www.textielkunst.site
Marijke Dekkers vlecht manden in ply-split braiding, www.marijkenmeer.nl
Marina van Dobben de Bruyn maakt geometrische dubbelweefsels, www.mlvddb.com

Annie-Lavrijssen-de Haan:

Via de open weefopleiding bij “de WerkSchuit” te GOUDA, diverse workshops en de HBO opleiding monumentale kunst te Arendonk,  waarin zij in de hoogste graad afstudeerde, is Annie waar zij nu is. Haar huis in Etten-Leur ademt textielkunst uit en Annie is in de stille uren altijd te vinden in haar atelier, achter haar weefgetouw of buiten bij het  verfbad. 

Buiten haar werk op het kantoor van haar man is Annie actief bij weefkring Foudia, textielgroep Kameleon, kunstgroep de Bikkels en Tetraëder. Met deze groepen worden onderling de werkstukken en technieken besproken en exposities gehouden.

Annie is niet iemand van verkwistingen en zal altijd streven in haar, over het algemeen robuuste creaties, gebruikte materialen te verweken. Annie’s creaties bevatten diverse technieken. Bij de wand- en vloerkleden en is de techniek “Dubbel Corduroy” toegepast en raambekleding de techniek “Ausbrenner”. Veel werk van Annie bestaat uit toegepaste textielkunst.

Marijke Dekkers:

Marijke Dekkers volgde de Ns opleiding (voor kunstnaaldwerk en handwerktechnieken) en diverse bijscholingen voor o.a. , weven, spinnen, ply-split braiding. Zij gaf jarenlang weeflessen door heel Nederland en schreef diverse artikelen in het blad Weven.

Sinds 2004 vlecht Marijke objecten in de ply-split braiding techniek. In plaats van gewoon vlechten, waarbij materialen over en onder elkaar gaan, worden bij ply-split braiding koorden door elkaar getrokken, waardoor samenhang in de  werkstukken ontstaat.

Marijke noemt haar objecten “Ruimte voor gedachten”. De rode draad in haar werken is een onzichtbaar vervolgverhaal, als gevolg van de weerkerende vraag, “Wat als…..?” Daaruit ontstaan ideeën voor nieuwe vormen, ordeningen, kleurencombinaties,  structuren en garens.

Marina van Dobben de Bruyn:

De kleurrijke dubbelweefsels van Marina worden gekenmerkt door hun grote dieptewerking, deze ontstond tot nu toe door zowel haar vormen als kleurgebruik. Haar nieuwe uitdaging is om dit ook in zwart en wit te bereiken. Ze wordt daarbij geholpen door haar bouwkundige achtergrond aangevuld in de negentiger jaren door de 3 jarige Open Weefopleiding in Gouda o.l.v.  Marijke Dekkers.

Op deze expositie hangen een hele serie nieuwe weefsels die uit een zwarte en een witte laag bestaan die met elkaar vervlochten zijn.  Af en toe kan ze het toch niet laten om daar ook kleur aan toe te voegen. Maar ze blijft haar abstracte vormentaal gebruiken met af en toe een vleugje herkenbaarheid.

Naast haar weefsels heeft Marina ook veel geëxposeerd met haar foto’s waarbij abstractie en vergankelijkheid een thema zijn. Ook haar unieke genummerde halssieraden van gerecycled glas en brons met oude handelskralen en half-edelstenen vormen veel aftrek. Deze zijn niet op de expositie aanwezig maar na een telefoontje bent u altijd welkom in haar atelier.