Rondom het Textielfestival


Evenementgegevens

  • Datum:

Ook al is het traditionele Textielfestival in Leiden nu definitief afgelast, u kunt toch in Museum Het Leids Wevershuis de expositie
“Rondom het Textielfestival” bewonderen. Met bijdragen in verschillende textiele disciplines.
 

QUILTEN

Quilts, spelen met traditie

Sophia van Tongeren en Maria Hofmans

Sophia en Maria delen hun liefde en belangstelling voor textiel, het ambachtelijke handwerk met zijn vele technieken en de toepassingen daarvan in diverse landen en culturen.

Ze maken al jaren quilts en worden nog steeds geïnspireerd door het traditionele patchwork ( en quilten). Met deze traditie als uitgangspunt gaan ze ieder hun eigen weg.

Sophia werkt vanuit die ambachtelijke technieken intuïtief naar een eigentijdse interpretatie. Maria zoekt steeds naar toepassingen voor gebruikte (klederdracht)stoffen en andere reststoffen.

 

VILTEN

Licht en donker

Licht van verre

Petra van den Berg – www.viltmagie.nl

Voor de lamp ‘ Licht van Verre’ heeft Petra zich laten inspireren door de vallende sterren. Vallende sterren zijn lichtflitsen aan de nachthemel die veroorzaakt worden door kleine steentjes die vanuit het zonnestelsel onze dampkring inschieten. Dat gebeurt met zo’n grote snelheid (30 – 60 kilometer per seconde) dat het kiezelsteentje gaat gloeien en licht uitzendt. De grotere steentjes verbranden en zijn herkenbaar als heldere meteorieten, lichtflitsen die vaak eindigen in een lichtbol.

De lichtbollen zijn gemaakt van doorzichtig vilt, merinowol met zijdes erin verwerkt. De bollen hangen aan dunne doorzichtige stof waarin de lichtsnoeren zijn verwerkt. Het hout verwijst naar voorwerpen die in de ruimte kunnen zweven.

Petra is viltkunstenaar in Leiden. Zij verwerkt wol graag met verschillende vezels en stoffen, naturel of in kleur, tot een dunne vilten stof. Vaak combineert zij vilt met andere materialen. Haar atelier bevindt zich in Katwijk. www.viltmagie.nl

Light inspired

Margot van Leeuwen – www.vivavilt.nl, Instagram: viva_vilt

Ik ben gefascineerd door de manier waarop licht zich manifesteert. Normaal zien we licht vooral indirect, via de verschijningsvorm van dingen. Licht maakt de kleuren, materialen, vormen en ruimtes van de wereld om ons heen zichtbaar. Maar licht heeft ook invloed op de manier waarop we een voorwerp of een ruimte met objecten ervaren. Het soort licht be-paalt hoe objecten eruit zien, maar de objecten, de vorm en de textuur ervan, beïnvloeden ook weer het licht. Dat resulteert in een ingewikkelde samenspel van licht, materiaal en vorm.

De lichtpanelen zijn een erfenis uit de boedel van de V&D in Leiden. Door er dun vilt voor te spannen heb je twee gezichten: als het licht uit is, heb je een totaal ander beeld van het werk, dan wanneer je het licht erachter aandoet. De vezels worden zichtbaar. De kleuren veranderen en ook de glans van de viscose vezels krijgen een heel ander ‘gezicht’.

De gebruikte kleuren zijn met planten geverfd. Afrikaantjes voor het geel en indigo voor het blauw. Doordat de verschillende vezels in het verfbad meer of minder verfstof opnemen, krijg je prachtige kleurnuances.


Vitrine vol Verhalen

Mieke Werners

In 2016 ben ik begonnen met mijn project HULDE omdat ik een eerbetoon wilde geven aan de HAND.  Handen als scheppers van prachtig werk. Denk daarbij vooral aan textiel en de vele technieken die eeuwen lang werden gebruikt en ontwikkeld. In mijn werk als beeldend kunstenaar merkte ik dat handwerk een oubollig imago heeft. Het leek wel alsof ik als beeldend kunstenaar niet als volwaardig werd gezien. De laatste jaren heb ik de indruk dat dit beeld langzamerhand gaat veranderen en krijg ik in mijn werk steeds meer waardering.

START van mijn project HULDE was het vilten van levensechte handen in de droge techniek. De in totaal dertig handen kunnen zowel hangen als op de grond staan zodat ze met elkaar een verbinding aangaan. Ik streef er naar om in elke tentoonstelling een eigen beeld te scheppen, steeds aangepast aan de locatie.

Zo was HULDE in 2018 als installatie te zien in de Grote Kerk in Monnickendam en in 2019 in Oud-Turnhout in België.

*Mijn solotentoonstelling (oktober 2020 t/m 26 april 2021) met de naam HULDE in Museum de Kantfabriek in Noord Limburg werd helaas onderbroken door de Covid-19 pandemie.

In Museum het Leids Wevershuis heb ik in “VITRINE vol VERHALEN” vier opstellingen gemaakt van enkele handen. Iedere opstelling vertelt haar eigen verhaal.

 

WEVEN

In 1621, precies 400 jaar geleden, arriveerde het zeilschip de ‘Mayflower’ in Amerika met aan boord de Pilgrams, die als de pioniers van de latere VS worden beschouwd. Het vormde voor Weefkring Leyds Laeken een aanleiding voor hun bijdrage aan deze expositie. Op zolder is hun impressie van de Mayflower te zien, waarbij de zeilen handgeweven zijn.
Weefgroep de Bollenstreek sluit aan op dit thema. Hun expositie suggereert het interieur van het schip, volgeladen met koffers en tassen.
De (19) handgeweven tassen vormen hun bijdrage aan de expositie.

Onderweg Ingeslagen

Weefgroep De Bollenstreek


Impressie van de Mayflower

Weefkring Leyds Laeken

 

Ook zullen in het Wevershuis verschillende werken van Adinka Tellegen (2e prijs Textiel Festival 2015) te zien zijn.

Adinka Tellegen, autonoom kunstenaar

Haar doelstelling, of anders gezegd haar verlangen, is in textiel te schilderen. En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is, en vaak ook niet op het tweede. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.

De ondergrond is kaasdoek, daarop wordt de grondlaag aangebracht d.m.v. uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding. Op deze ondergrond wordt het doek ‘geschilderd’, door er met de zig-zag-steek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan, en met behulp van tal van transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen. Al werkend wordt het doek dikker en stijver.

Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen. Zij doet een half á één jaar over een doek.

In 2015 heeft zij werk ingezonden voor de internationale expositie in de Pieterskerk in Leiden voor het Textielfestival van 2015. Ze werd genomineerd en wist de 2e prijs te behalen met haar werk ‘Schiermonnikoog’. ‘Odessa’, haar bijdrage aan het komende Textielfestival, digitaal dit najaar, is te bewonderen in het wevershuis.


Poster
Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Rondom het Textielfestival”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!