Rondom het TEXTIELFESTIVAL


Evenementgegevens

  • Datum:

Van 12 t/m 15 mei vindt in de Pieterskerk de 6e editie van het grandioze Textiel Festival plaats.
Tot de vele activiteiten die in dat kader georganiseerd worden behoort ook de TEXTIELROUTE en uiteraard doet Museum Het Leids Wevershuis daar aan mee.

Net als bij voorgaande edities vinden in Het Leids Wevershuis, in de periode rondom het festival, exposities plaats in verschillende textiele disciplines.

Tijdens de festival dagen, 12 t/m 15 mei 2021, is het wevershuis geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

QUILTEN

Quilts, spelen met traditie

Sophia van Tongeren en Maria Hofmans

Sophia en Maria delen hun liefde en belangstelling voor textiel, het ambachtelijke handwerk met zijn vele technieken en de toepassingen daarvan in diverse landen en culturen.

Ze maken al jaren quilts en worden nog steeds geïnspireerd door het traditionele patchwork ( en quilten). Met deze traditie als uitgangspunt gaan ze ieder hun eigen weg.

Sophia werkt vanuit die ambachtelijke technieken intuïtief naar een eigentijdse interpretatie. Maria zoekt steeds naar toepassingen voor gebruikte (klederdracht)stoffen en andere reststoffen.

 

VILTEN

Licht en donker

Margot van Leeuwen en Petra van den Berg


Vitrine vol Verhalen

Mieke Werners

In 2016 ben ik begonnen aan mijn project HULDE omdat ik een eerbetoon wilde geven aan de HAND.  Handen als scheppers van prachtig werk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan textiel en de vele technieken die eeuwen lang werden gebruikt en ontwikkeld. Dit project gaat tevens ook over de hand als getuigenis. Ze vertellen hun verhaal over de persoon, de eigenaar van deze hand.

In mijn werk als beeldend kunstenaar merkte ik dat handwerk een oubollig imago heeft. Het leek wel alsof ik als kunstenaar niet als volwaardig werd gezien. De laatste jaren kreeg ik echter de indruk dat dit beeld gaat veranderen.
Het Leeuwarder Museum had een succesvolle tentoonstelling over BREIEN. Ook in mijn werk krijg ik meer waardering en wist ik met mijn werk een hoge plaats te bereiken in de wedstrijd het Naakt, georganiseerd door de Avro/Tros. Dat betekende dat een van mijn werken uit de serie ‘ Oude mensen…..’ in Museum De Fundatie in Zwolle (2016) heeft gehangen.

Start van mijn project HULDE was het vilten van handen in de droge techniek. Zo heb ik zo’n dertig levensechte handen gemaakt. Deze zullen in verschillende tentoonstellingen te zien zijn als INSTALLATIE. De handen zullen zowel hangen als op de grond staan zodat ze met elkaar een verbinding aangaan. De installatie wil ik graag aanpassen aan de locatie. Ik ben dus steeds op zoek naar mooie locaties.

Het idee van dit project HULDE heeft zich inmiddels steeds meer ontwikkeld. Zo zijn de handen ook los te gebruiken. Ik heb op die manier het beeld “KLEURRIJK” gemaakt.

*HULDE was voor het eerst te zien in de Grote Kerk in Monnickendam (september  2018).
*De  tweede keer dat HULDE als installatie te zien was, was in Oud -Turnhout in België. (december 2018 t/m 20 januari 2019) in een uitgebreide tentoonstelling over alle aspecten van de HAND.

 

WEVEN

Onderweg Ingeslagen

Weefgroep De Bollenstreek


Impressie van de Mayflower

Weefkring Leyds Laeken

 

Ook zullen in het Wevershuis verschillende werken van Adinka Tellegen (2e prijs Textiel Festival 2015) te zien zijn.