Material Possession

Christine Bruce


Evenementgegevens

  • Datum:

Op 8, 18 en 30 mei, en 9 juni is Christine Bruce aanwezig in het Wevershuis en zal ze de veel door haar gebruikte techniek van cyanotypie (blauwdruk) demonstreren. 

Nederlands

Deze tentoonstelling is gemaakt en samengesteld door Christine Bruce, geboren in Schotland en tegenwoordig woonachtig in Nederland. Ze heeft een groot deel van haar leven in Internationale Onderwijsinstellingen gewerkt.

Christine haar passie voor (druk)kunst ontwikkelde ze als deeltijdstudent aan het Open College of the Arts in Groot-Brittannië, waar ze haar Bachelor in Creative Arts behaalde. Met een constante ontwikkeling en het toepassen en beoefening van de drukkunst onderzoekt ze de mogelijkheden van uitgebreide gedrukte media en driedimensionale objecten als reactie op de verschijnselen van verlies en herinnering.

Deze tentoonstelling wil objecten aanbieden als dragers van herinnering, als artefacten met een eigen geschiedenis, tekenend en betekenisvol voor onze identiteit en onze plaats op aarde. De werken zijn gemaakt door middel van cyanotypie en etstechnieken op textiel. De kunstenares grijpt terug op de memoires van Christian Watt, een 19de-eeuwse Schotse vissersvrouw wier levensverhaal bevolkt wordt door wat ze kwijtraakt en wat haar afgenomen wordt, tegen de achtergrond van de industrialisatie van de Schotse visserij. De levens van gewone mensen zijn zelden opgeschreven en de enige die ze navertellen zijn hun schaarse, stemloze, nagelaten bezittingen: zoals het Wevershuisje zelf. Met de blauwe kleur van de cyanotypie roept de kunstenares een droomsfeer op die uitnodigt om alledaagse dingen en bescheiden huisjes te zien als poëtische objecten en ruimtes.

English

This exhibition proposes material objects as repositories of memory, as artefacts with histories that mark our identities and our place on the earth. The work is produced using cyanotype and etching techniques on fabric. The artist references the unusual memoir of a 19th century Scottish fishwife, Christian Watt, whose tale of loss and dispossession played out against a backdrop of industrialisation of the fishing industry. The largely unwritten lives of ordinary people often have to be interpreted through their few mute possessions that outlive them: so it is with the Wevershuisje itself.  Using the blue colouring of the cyanotype process to evoke a dreamlike quality, the artist invites viewers to consider everyday belongings and humble dwellings as poetic objects and spaces.

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Material Possession”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!