De Huik – vergeten kledingstuk uit de Kleine IJstijd

10 oktober 2014 t/m 8 maart 2015

Huik_gezicht_500x500Het Leids Wevershuis wijdt dit jaar een wintertentoonstelling aan ‘De Huik, een vergeten kledingstuk uit de Kleine IJstijd’. Het gaat om een eigenaardige mantel, tussen 1520 en 1640 zo populair bij de Nederlandse huisvrouw dat hij in allerlei prentenreeksen, vooral in het buitenland, afgebeeld werd als haar typische kenmerk.

Deze huik was altijd zwart, meestal voetlang en van wollen laken. Het aparte is dat hij niet van de schouders afhing, maar van het hoofd. Hij beschermde de vrouw dus letterlijk van top tot teen tegen de koude winters van de Kleine IJstijd.

‘De Huik, een vergeten kledingstuk uit de Kleine IJstijd’ is gemaakt door Geeske Kruseman en Letja Feis. Zij geven op verzoek een rondleiding met toelichting, aan te vragen via gees.krus@gmail.com.

Pas de huik zelf

Op de beroemde ijsprettaferelen van Avercamp komen allerlei huiken voor. Deze twee staan op 'Schaatsenrijden in een dorp' (Rijksmuseum).
Op de beroemde ijsprettaferelen van Avercamp komen allerlei huiken voor. Deze twee staan op ‘Schaatsenrijden in een dorp’ (Rijksmuseum).

In het echt is er geen enkele huik bewaard gebleven, maar op prenten en schilderijen zijn verrassend gevarieerde modellen te zien. De tentoonstelling begint daarom met huiken op historische afbeeldingen, leidt daaruit af hoe ze gemaakt zouden kunnen zijn, en eindigt met drie reconstructies op ware grootte, waarvan er één gepast mag worden voor de spiegel.

Poster

Wilt u ons helpen om uw stadsgenoten attent te maken op deze expositie? Download en print dan de raamposter. Alvast bedankt!

» Poster expositie ‘De Huik’

Deze tentoonstelling is te zien tot en met zondag 8 maart 2015.

Pers

» ‘Een goede vrouw droeg een huik’ (Leidsch Dagblad, 30-01-2015)