West Weeft

3 mei t/m 15 juni 2014

Combinatie-expositie.

WestWeeftVan zaterdag 3 mei tot en met zondag 15 juni exposeren 3 weefkringen en Klazien Jorritsma hun werk in het Wevershuis. Binnen deze expositie valt de Week van het Weven, van 27 mei tot en met 1 juni.

Weefsters in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zetten tijdens de Week van het Weven de deuren open van huiskamers, ateliers, musea en galeries. Onder het thema ‘West Weeft’ laten zij hun werk zien, variërend van traditioneel tot experimenteel.

In het Wevershuis kunt u genieten van het werk van:

  • Klazien Jorritsma
  • Weegroep Klein Formaat
  • Weefkring Woerden
  • Weefkring Leyds Laeken

Klazien Jorritsma

Weefsels met iets extra’s

Klazien_Jorritsma_01 Klazien_Jorritsma_02 Klazien_Jorritsma_03 Klazien_Jorritsma_04

Klazien Jorritsma weeft al 40 jaar en blijft gefascineerd door het spel van materiaal en kleuren die ingezet kunnen worden. Met‘Weefsels met iets extra’s’ laat ze zien hoe intrigerend haar weefwerk is.

Ze vindt het een uitdaging om haar verwondering over dingen uit het dagelijks leven weer te geven. Haar geweven verhalen prikkelen de fantasie mede door het gebruik van niet voor de hand liggende materialen. Naast het verven van katoenen draden die verwerkt worden, werkt Klazien ook graag met koperdraad en plastic.


Weefgroep Klein Formaat

Miniatuurweefsels

Deze groep ontstond uit een jarenlange behoefte van Corrie den Braber, Fija Fredrikze en Els van der Kaaden om weer eens intensiever te gaan werken aan miniatuurweefsels.

Van de cursus van Beb ten Anscher, die we gevolgd hadden in de jaren ’90 hadden we zóveel geleerd en zó weinig afgemaakt, dat we zeker opnieuw mooie weefsels zouden kunnen bedenken. We zouden elkaar vast kunnen stimuleren met nieuwe plannetjes.

WeefgroepKleinFormaat_01 WeefgroepKleinFormaat_02

Else Groen sloot zich bij ons aan en in 2007 gingen we van start. Inmiddels werken we ruim zes jaar aan onze eigen plannen. De onderwerpen bedenken we zelf, óf we ontlenen ze aan een workshop, cursus of thema waar we op dat moment aan deelnemen.

WeefgroepKleinFormaat_03 WeefgroepKleinFormaat_04

Hard werken (ook thuis), gezelligheid, materialen bekijken, technieken uitwisselen, ideeën uitwerken, enz. Als het FORMAAT maar KLEIN is.


Weefkring Woerden

Structuren in wit en zwart

Met Structuur in wit en zwart laat Weefkring Woerden zien dat ook het werken met 2 kleuren een fascinerende combinatie kan zijn. Met knap uitgedachte en uitgewerkte patronen wordt het oog steeds naar verschillende punten getrokken, zonder het geheel uit het oog te verliezen.

Weefkring_Woerden_structuur_in_wit_en_zwart_02 Weefkring_Woerden_structuur_in_wit_en_zwart_01

Weefkring Woerden bestaat al decennialang uit een groep weefsters uit Woerden en Omstreken, die maandelijks bijeenkomen bij één van de weefsters thuis. Het meegebrachte weefwerk wordt dan besproken en advies gegeven op gebied van ontwerp, techniek en materiaalkeuze.


Weefkring Leyds Laeken

Het Groene Hart, Natuurlijk

Schort_Leyds_LaekenSinds de opening van het Wevershuis in 2005 draagt weefkring Leyds Laeken, samen met een aantal ‘onafhankelijke’ weefsters, zorg voor demonstraties op een antiek weefgetouw en een bijna antiek spinnewiel in de voormalige weverswerkplaats.

Nu exposeren deze wevers in de achter de werkplaats gelegen kamer in de voormalige woning van de linnenwever Cornelis Janszoon (1561).

Het zijn voornamelijk gebruiksartikelen die worden getoond, o.a. gordijnen, een kussen, theedoeken, schorten, tafellopers, zelfs een paar pannenlappen. Ook shawls ontbreken niet en er zijn decoratieve elementen.

Gekozen is voor uitvoering in de kleuren groen, blauw en naturel, wat tot associatie leidt met de om Leiden gelegen natuur, weilanden en blauwe luchten:

Het Groene Hart, natuurlijk

Meer informatie over de Weefkring Leyds Laeken vindt u op de pagina Over het Wevershuis (doorklikken naar het juiste tabblad).


De Week van het Weven biedt aan iedereen die wil kennismaken met weefsters en wat zij weven, een breed scala aan exposities, vaak met een eigen thema. Bijzonder is ook een tentoonstelling met weefgetouwen uit andere culturen en tijden in Leiden.

Meer informatie over de themaweek ‘West Weeft’ vindt u op » www.week-van-het-weven.blogspot.nl

» Poster expositie West Weeft

Wandelroute

Er is een wandelroute beschikbaar langs alle deelnemers in Leiden, deze kunt u » downloaden.

Wandelroute-West-Weeft-Leiden

» Wandelroute Leiden West Weeft