Handgeweven anno 2007

10 november t/m 9 december 2007

Weefsters uit heel Nederland troffen elkaar het eerste weekend van november in Den Haag. Daar vond in de Haagse Hogeschool de Landelijke Contactdag van de Federatie Landelijk Weefkontakt plaats. Met demonstraties, lezingen, een leveranciersmarkt en tentoonstellingen is dit jaarlijkse evenement voor de weefster (en een enkele wever) een bron van inspiratie. Een selectie van het hedendaags weefwerk is in november in het Leids Wevershuis te zien.

De tentoonstelling laat handgeweven werk van het hoogste niveau zien dat amateurs te bieden hebben – en dat kan behoorlijk hoog zijn. Professioneel zullen ze in de regel nooit worden, want de professionele wever werkt met een machine in plaats van met een traditioneel weefgetouw.

Zo’n weefgetouw is ook in het Leids Wevershuis te zien. Ooit verdiende een groot deel van de Leidse beroepsbevolking hiermee de kost.

Dat wil niet zeggen dat er anno 2007 alleen traditioneel weefwerk van de weefgetouwen rolt. Soms is er sprake van verrassend materiaalgebruik, zoals paardenhaar (Marianne Kemp) of glas (Marleen van Zwienen), of opvallende toepassingen. Ruimtelijk werk, zelfstandige kunstwerken en experimenten worden niet geschuwd, maar vakkundig geweven sjaals komen ook voor.

De tentoonstelling in het Leids Wevershuis geeft dan ook een gevarieerd beeld van wat Nederland aan handgeweven werk te bieden heeft.

» Poster ‘Handgeweven’

In de pers

› Leids Nieuwsblad – 9 en 21 november 2007