Winterprogramma Museum Het Leids Wevershuis – Concert Robert Smith


Evenementgegevens

  • Datum:

Van november 2019 tot en met februari 2020 vindt een serie concerten plaats van volksmuziek door de eeuwen heen, georganiseerd door Sonja Cabalt. De uitvoeringen worden verzorgd door vooraanstaande musici. Elk concert is te koppelen aan een bewoner van het wevershuis, die destijds naar deze muziek geluisterd zou kunnen hebben! Daarnaast zijn er een aantal lezingen over de volkscultuur wat betreft eetgewoontes, architectuur en kleding. (Zie voor de overige concerten en lezingen de agenda.)

Graag reserveren via leidswevershuis@gmail.com.

Robert Smith

Zondag 16 februari 2020 – Barok 17de eeuw    

Robert Smith, viola da gamba

Er zijn 3 uitvoeringen van ca een half uur:

  • 13.30 uur
  • 14.30 uur
  • 15.30 uur

Een bijzonder optreden van Robert Smith op viola da gamba, met een programma van lyra viol, ofwel viola da gamba. Muziek uit een mysterieus, anoniem manuscript (17e eeuw), gevonden in de KB te Den Haag. De muziek voor lyra viol kan gezien worden als een brug tussen de Hofmuziek en de Volksmuziek van die tijd, met allerlei dansen, maar ook een imitatie van volksinstrumenten zoals doedelzakken uit Lancashire (Engeland).

Programma:
Stukken in “Harpe Sette Sharpe” Stemming
van oa Thomas Mace, Charles Coleman, John Taylor & Anonymous
Jeminye
Anonymous, in “Alfonso Waye” Stemming
The Lancashire Pipes Sette
Anonymous, in Lancashire Pipes Tuning

http://baroquebass.com

Link met het Leids Wevershuis:

In 1631 kocht linnenwever Jan Wouterszoon IJser het pand voor de forse prijs van 1.650 gulden, en loste in 25 jaar zijn schuld af. Hij woonde er 40 jaar en overleefde vrouw Annetgen Dircx en kinderen, waaronder zoon Dirck, een tafellakenwever.

 

Over Robert Smith

Robert Smith is een Engelse barokcellist en gambaspeler. In 2012 won hij de Eerste Prijs, Publieksprijs én Bijzondere Prijs van de Bach-Abel Viola da Gamba Competitie in Köthen. Hij heeft regelmatig Europa doorkruist om barokmuziek te spelen met veel vooraanstaande ensembles en orkesten. Robert is lid van het Amsterdam Baroque Orchestra en met zijn eigen ensemble Fantasticus heeft hij veelgeprezen CD’s opgenomen voor Resonus Classics.

In muziek en in het leven wijkt Robert graag van de gebaande paden af. Zijn cd’s bevatten vaak eerder niet-opgenomen repertoire zoals de lyra-viol muziek op Tickle the Minikin en de virtuoze Jenkins-duetten met zijn voormalige leraar Paolo Pandolfo op The Excellency of Hand. Hij houdt van het verkennen van verschillende genres in de muziek en het werken met artiesten uit andere disciplines. Dit heeft geleid tot interessante uitvoeringen zoals de bewerking van songs van de hardrock band Metallica voor acrobaten in een historische circustent.

Als solo speler zijn zijn live concerten uitgezonden door BBC Radio 3, Deutschlandfunk Kultur en werkte hij als solist voor het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2017 bracht Robert een van de eerste opnames uit van Telemann’s nieuw ontdekte Fantasia’s voor solo viola da gamba, die The Observer beoordeelde als “spel van uitzonderlijke kwaliteit”.

http://baroquebass.com

 

Het winterprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds en de Gemeente Leiden.