Winterprogramma Museum Het Leids Wevershuis – Concert Duo Marianta


Evenementgegevens

  • Datum:

Van november 2019 tot en met februari 2020 vindt een serie concerten plaats van volksmuziek door de eeuwen heen, georganiseerd door Sonja Cabalt. De uitvoeringen worden verzorgd door vooraanstaande musici. Elk concert is te koppelen aan een bewoner van het wevershuis, die destijds naar deze muziek geluisterd zou kunnen hebben! Daarnaast zijn er een aantal lezingen over de volkscultuur wat betreft eetgewoontes, architectuur en kleding. (Zie voor de overige concerten en lezingen de agenda.)

Graag reserveren via leidswevershuis@gmail.com.

Zondag 15 december 2019 – Barok 18e eeuw

Duo Marianta met historische volksmuziek

Er zijn 3 uitvoeringen van ca een half uur:

  • 13.30 uur
  • 14.30 uur
  • 15.30 uur

Duo Marianta, bestaande uit Marita Kruijswijk (fluiten, schalmei, kromhoorn, hommel, rommelpot, zang) en Marian Nesse (accordeon, draailier, theekistbas, zang).

Volksmuziek die in de 18e eeuw gezongen en gespeeld werd tijdens de midwinterfeesten.

http://marianta.home.xs4all.nl/indexnl.html

Link met het Leids Wevershuis:

In 1748 waren Pieter Genon (kettingscheerder) en zijn vrouw Pieternella Beister de huurders. Vraag is of Pieter zijn nauwkeurig vak (fouten konden de wevers in ernstige moeilijkheden brengen) thuis uitoefende of in een werkhuis.

 

Over Duo Marianta

Duo Marianta, bestaande uit Marita Kruijswijk en Marian Nesse.

Twee musicologen gespecialiseerd in de Nederlandse lichte muziek uit vroeger eeuwen, brengen muziek die in de 18e eeuw gezongen en gespeeld werd tijdens de midwinterfeesten. Deze muziek is afkomstig uit het door hun geschreven boek getiteld: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen. De 1e druk in 2004 (met bijbehorende cd) en de 2e druk in 2006 zijn uitgegeven door Uitgeverij Verloren te Hilversum.

In dit boek zijn de achtergronden van de verschillende jaarfeesten beschreven. Daarbij zijn melodieën en teksten gevoegd van oude jaarfeestliederen die nu niet meer zo bekend zijn; alles met uitgebreide bronvermelding.

https://marianta.home.xs4all.nl/

 

Het winterprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds en de Gemeente Leiden.