Viltverhalen (verkoopexpositie)

Anja van der Weijde, Keetje van der Koogh, Angeline Kriek


Evenementgegevens

  • Datum:

 

Inspiratie voor deze expositie zijn volksverhalen, sprookjes, maar vooral het wevershuis zelf. Het pand ademt de geschiedenis van textielwerkers en van anderen die er in de loop der tijden hun sporen hebben nagelaten. De structuren van en op de muren, het pannendak, de sfeer in het pand…
Er is voor deze expositie overwegend nieuw werk gemaakt.

Anja van der Weijde

Mijn hele leven ben ik bezig met allerlei textiele materialen, dit heb ik van thuis uit meegekregen.
Mijn passie voor vilten is begonnen na een viltexpositie, waarna ik verschillende cursussen en masterclasses ben gaan volgen.

Daarna ben ik mij verder gaan verdiepen in het vilten. Het leuke aan het werken met wol vind ik dat je er vele verschillende vormen mee kan maken en het ook met andere materialen kan vermengen.

Bij een bezoek aan het Wevershuis viel mijn oog op een soort groene schimmel op de muur. Dan beginnen er gelijk verschillende ideeën te ontstaan in mijn hoofd en daaruit is mijn “ groene schimmel “ ontstaan.

Angeline Kriek

Mijn thema binnen deze expositie is voorouders.
Rond 1650 kwam Willem Kriek vanuit West Vlaanderen naar Leiden.Was hij op zoek naar werk of was hij op de vlucht vanwege zijn geloof? Wie zal het zeggen.

Wel is duidelijk dat de 10 generaties daarna hier hun leven hebben geleefd. En velen waren werkzaam in de textielindustrie als vilters, ververs en spinners. Hun voetstappen hebben vast ook wel eens door dit wevershuis geklonken…

Ook op mij heeft wol altijd een grote aantrekkingskracht gehad.Ik ben op mijn beurt al jaren bezig met vilten, verven en spinnen.
Ik vind het daarom extra bijzonder dat ik nu hier, letterlijk in hun voetsporen, kan exposeren met mijn vilt.

Keetje van der Koogh

In mijn werk onderzoek ik en geef ik vorm aan de relatie van de mens met zichzelf / zijn omgeving. Mijn eigen ervaringen combineer ik met het gebruik van sprookjes en legenden, symbolen en mandala’s.
Terugkerende thema’s zijn: Reizen, vastzitten, thuiskomen, geboorte, stilte, verbinding. En niet te vergeten: Hoe ziet een kat er eigenlijk uit?

Ik werk graag met vilt omdat het licht is, kleurrijk, grof en fijn, het heeft veel mogelijkheden. Daarbij zorgt het krimpen van de wol voor zijn eigen uitdagingen en verrassingen. De Viltacademie in Essen (België) heeft mij veel gebracht en ik leer nog dagelijks bij.
Een uitdaging voor mij is om het beeld krachtig en eenvoudig te houden. Als dat lukt dan geeft mij dat veel voldoening.

 

Aanwezigheid exposanten

18 en 19 november
3, 17 en 29 december
5  en 21 januari
4, 24 en 25 februari

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Viltverhalen”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!