Stof tot nadenken


Evenementgegevens

  • Datum:

 

Door textielkunstenaar Jacqueline van Bergeijk.

Levens hangen aan een zijden draadje, het weefsel vormt het verband.
Beschermend of uitbundig, alledaags of edel;
overal, in alle tijden, schept textiel een band,
tussen heden en verleden, tussen individu en groep, tussen mens en religie.
Textiel onderscheidt het mannelijk en het vrouwelijke
en vergezelt je op alle etappes van je leven;
van luier tot lijkwade.
(Uit: Kleurenpracht,
C. Legrand, Oxfam Novib)

Textiel is overal om ons heen. Het geeft ons warmte, bescherming en identiteit. Voor Jacqueline fungeert textiel met haar gebruikerssporen als verhalenverteller, als bruggenbouwer in de tijd. Het vertelt over wie we willen zijn, hoe we leven of wat we hebben meegemaakt. Stof als echo van een persoonlijk verleden of een collectieve ervaring.

Als Jacqueline een verloren handschoen eenzaam op straat zie liggen of wanneer ze een oud zakdoekje, een paar versleten jarretels vindt op de rommelmarkt, beginnen de gedachten te komen: van wie zijn die geweest, hoe ze zijn gebruikt, wat kunnen ze hebben meegemaakt. In haar hoofd worden het verhalen over mensen, kleine geschiedenissen. Deze  gedachten en associaties vormen de aanleiding om aan een werk te beginnen. Het verhaal van de ander boeit Jacqueline enorm. Kernwoorden hierbij zijn ontmoeting,  vreugde, verdriet, vergankelijkheid, kwetsbaarheid en kracht.

Textiel is de rode draad in Jacquelines leven. De liefde voor kleding en naaien kreeg ze in haar jeugd mee van haar moeder. Op  jonge leeftijd raakte ze spelenderwijs vertrouwd met textiel en naaimachine. Na haar opleiding en werk als Intensive Care-verpleegkundige, volgde ze de Costumière- en Coupeuse opleiding. Nu geeft ze al ruim 20 jaar met veel plezier haar Creatieve Naailessen.  Omdat het verlangen ontstond om met textiel ook het kunst-pad te gaan verkennen ging Jacqueline naar de kunstacademie (NAU , Nieuwe Akademie Utrecht) gedaan, volgde een masterclass bij Frans Megens en onlangs 3 jaar Upgraders in Art in Arnhem.

Jacqueline van Bergeijk zal op haar expositie aanwezig zijn tijdens de Kunstroute op 21 en 22 september van 12.00-18.00 uur.

Poster
Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Stof tot Nadenken”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!