My white world: lost & found


Evenementgegevens

  • Datum:

> Bekijk een videoimpressie van de expositie My white world: lost & found (YouTube)

> Bekijk de video van NS Onderweg over de expositie My white world: lost & found (YouTube)

 

Door textielkunstenaar Fransje Smit.

Om me heen ligt van alles. Nagelaten, weggegooid, verloren? Ik pak op en voeg samen, geef mijn wereld vorm. Al die delen met hun eigen geschiedenis zijn zo even samen, nu, en vallen ooit weer eens uiteen in onderdelen. Net als natuur en net als ik. Als alle leven en dingen op aarde. Zo voeden we elkaar, geven we de aarde vorm. Ook in mijn werk sluipt het plastic binnen en verbindt het zich met natuurlijke materialen. Een andere orde dient zich aan.

Schoonheid vind ik in verval, versleten en doorleefd. Tijd die zichtbaar wordt in thema’s als beweging, littekens, beschadigd en vervreemding.

Kwetsbaarheid, die als de binnenkant aan de buitenkant zichtbaar is, is een stille kracht die tot echte verbinding kan leiden. Alle gepolijste nep is niet belangrijk meer. In contact met mensen die ook zo in het leven staan vind ik mijn schoonheid en liefde voor de ander.

Textiel is van alle tijden. Mijn lievelingsmateriaal naast papier. Zacht en plooibaar. Handwerk is tijdrovend maar is de menselijke maat. Elke steek krijgt ruimte en tijd en is aanpasbaar aan het moment.

Werken in witten en de ontelbare tinten daarvan door licht, schaduw en mate van transparantie geeft me een wereld van mogelijkheden in vorm en textuur die bij mij past. Rust en aandacht voor het kleine, er komen steeds meer laagjes tevoorschijn. Ook de teksten spelen een belangrijke rol, ze vormen een eenheid met het beeld.

Na mijn studie aan de Rietveldacademie in Amsterdam in 1978 ben ik eerst 25 jaar werkzaam geweest als freelance ontwerper voor de tijdschriften in kindermode en speelgoed. Na 25 jaar In 1995 heb ik mijn eerste kinderboekje geïllustreerd en later volgden er nog 10 boeken. Nu

werk ik al weer 20 jaar als docent beeldende vorming met mensen met een beperking, dementie of anderszins. Ook schrijf ik projecten voor de gemeente en instellingen en ben ik vrij kunstenaar. En oma…….

www.fransjesmit.nl

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “My white world: lost & found”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!