Marken en Quilts: Kleurrijke tradities


Evenementgegevens

  • Datum:

Door Maria Hofmans

Maria Hofmans zal  aanwezig zijn in Het Wevershuis om uitleg te geven over haar quilts op de volgende dagen: 10, 18 en 29 augustus en 9 september (eventueel op afspraak op een andere dag: mariahofmans@telfort.nl).

Maria Hofmans maakt quilts van oude onderdelen en restlappen van de Marker klederdracht, en brengt hiermee twee tradities samen: klederdracht van Marken die al eeuwen op een zelfde manier gedragen werd; en het eeuwenoude verwerken van (oude) stukken stof tot lappendekens (quilts).

De klederdracht van Marken geldt als de meest kleurrijke van Nederland. Deze dracht kon lang blijven bestaan door de geïsoleerde ligging van het eiland in de voormalige Zuiderzee. Pas nadat Marken in 1957 door een lange dijk verbonden werd met het vasteland, verdween langzamerhand de klederdracht.

Maria maakt al jarenlang quilts en komt in 2014 in aanraking met de Marker klederdracht. Ze wordt meteen geïnspireerd door de rijkdom, de kleuren en de levendige uitstraling. Een ware passie was geboren en sindsdien heeft ze vele ‘Marker’ quilts gemaakt.

Ze verwerkt wat over is van de klederdracht: niet de kostbare antieke kledingstukken, maar onderdelen van de daagse en gedragen kleding, vaak versleten, verkleurd en kapot, en restanten uit de lappenmand van Marker vrouwen en kleurrijke banden.

In haar quilts gaat Maria uit van traditionele patchworkpatronen die ze op haar eigen manier toepast. Het is daarbij vaak puzzelen met kleine stukken stof, en de veelheid van strepen, ruitjes en bloemmotieven. 

In haar nieuwste werken borduurt ze ook kleurige randen en motieven die geïnspireerd zijn op de traditionele rijglijven van Marken.

Kleurrijke wandkleden met een folkloristische uitstraling zijn het resultaat.

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Marken en Quilts: Kleurrijke tradities”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!