Textiel-associaties in verf


Evenementgegevens

  • Datum:

Kunstenaar: Sylvia de Boer

Verf in Het Wevershuis

Op de lagere school was ik dermate slecht in handwerken dat ik als enige van de meisjes (en één jongen) niet op de naaimachine mocht. Toch heb ik fijne herinneringen. Een zelf gehaakte gele sjaal was een groot geluk, hoe groezelig het resultaat misschien ook was in de ogen van mijn juffrouw. Punniken vond ik een magische bezigheid, al wist ik niet wat te doen met die sliert. Borduren, ik kreeg nooit een compliment en prikte in mijn vingers, maar als een kruisje lukte was ik blij.
En nu? Ik kan er nog steeds niets van en toch ben ik gevraagd mijn werk te exposeren in Het Wevershuis. Wat een eer, jammer dat mijn handwerkjuffrouw niet meer leeft!

Door mijn techniek van steeds verf toevoegen en weghalen, met beitels en andere scherpe voorwerpen, ontstaat een verfhuid die aan weefsel doet denken. Altijd leuk, die lichte verwarring bij de kijker. Ik ben er niet op uit, ik schilder geen textiel, maar op veel plekken is de associatie onontkoombaar. Voor Het Wevershuis heb ik wel speciaal een kleiner werk gemaakt denkend vanuit textiel, het staat los van de rest van mijn werk.

Huidig werkthema: KAIROS (de beleving van tijd)

‘Echte’ tijd (Chronos) bestaat slechts als gegeven, daar is elke seconde even lang. Ik zoek de momenten waar tijd verwart, met titels als ‘The impossible awareness of falling asleep’, ‘Losing a dream in waking up’, en ‘The past is always present’. Niets zo ontroerend als de tijd, niets zo onbetrouwbaar als het geheugen.

‘Hier klinkt een stille muziek’
Michiel Schepers in een artikel over Kairos

Sylvia de Boer
www.sylviadeboer.nl
werkend lid van Pulchri Studio’s, Lange Voorhout Den Haag
Atelier Ankerstraat 21 Scheveningen

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Textiel-associaties in verf”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!