Verdraaid transparant!

Van oude techniek naar hedendaags beeld


Evenementgegevens

  • Datum:

 

Een overzichtstentoonstelling van kunstenaarscollectief Experikant

Ruim 20 jaar is kunstenaarscollectief EXPERIKANT actief. Als collectief is samen een podium vinden eenvoudiger dan dat ieder dit voor zichzelf doet. Dat houdt in dat er ook regelmatig met gezamenlijke thema’s gewerkt wordt. In al die jaren is er soms een wisseling van leden geweest, ieder lid bracht en brengt haar eigenheid met zich mee wat elkaar weer inspireert. Het streven van de 8 leden is om door te experimenteren, met behulp van materialen die niet altijd voor de hand liggen, nieuwe wegen te bewandelen en grenzen te overschrijden. Ieder lid past op een eigen manier de kantklostechniek toe in haar werk.
In de groep wordt het werk van en met elkaar besproken.

Kanttechnieken op een vrije manier toepassen, betekent zoeken naar vorm, structuur en transparantie. Bij transparantie moet ‘open en dicht’ in balans zijn. Welk materiaal gebruikt of welke vorm ook toegepast wordt, het is een boeiende zoektocht om dat in het werk te realiseren. Er hoeft geen draaiing of kruising, de basishandelingen voor het maken van kloskant, aan te pas te komen om toch kantachtig te zijn. Door te experimenteren met onorthodox materiaal en te spelen met vormen, zoeken de leden naar een nieuw en verrassend beeld van hun werk.

Bij het samen bepalen van een thema wordt eveneens gekozen voor een hoofdkleur als basis. Zo word er een eenheid aangebracht in een tentoonstelling. Deze begrenzingen zijn tegelijkertijd een uitdaging om vernieuwend te willen zijn.
In deze overzichtstentoonstelling zijn een aantal werken te zien met zo’n gezamenlijk thema. ‘Kaas’, bijvoorbeeld, is gemaakt voor een presentatie bij de internationale kantorganisatie (OIDFA) tijdens haar 2-jaarlijkse congres in 2018 in Zaandam. Een ander voorbeeld is ‘Vormen in de natuur’. Deze werkstukken zijn in Het Wevershuis beslist herkenbaar.

De leden van Experikant zijn:
Bets van Zeijl, Ineke de Vries, Carolien de Vries, Hetty de Vries, Rinie Verhaegh, Mimi Libregts, Frederike Drop en Truus Buijs.

www.experikant.nl
Experikant is ook te volgen op Facebook

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Verdraaid transparant!”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!