Contrast/rijk


Evenementgegevens

  • Datum:

> Bekijk een filmpje over het ontstaan van ‘Tulpenbladeren’ (YouTube)

> Bekijk een filmpje over textiel maken met klei (YouTube)

> Bekijk een filmpje waarin Erna van Sambeek je rondleidt langs haar expositie ‘Contrast/Rijk’ in het Leids Wevershuis (YouTube)


Erna van Sambeek maakt kunst met textiel in de hoofdrol. Tegenstellingen spelen in haar werk een grote rol. “Zo heb ik hoofdkussens van prikkeldraad gemaakt, borduur ik tulpenbladen met aan repen geknipte T-shirts, en repareer ik kapot serviesgoed met textiel,” vertelt Van Sambeek. “Hoewel mijn werk divers toont, zit er toch een rode draad in: ik kopieer ‘gewone dingen’ in een materiaal of techniek uit een ander domein. Hiermee plaats ik ze in een ander licht, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe, betekenisvolle associaties.”

‘Ik liep een andere wereld binnen toen ik voor het eerst over de drempel van het Wevershuisje stapte. Een verweerde, doorleefde, aangeraakte wereld; vreemd maar ook herkenbaar. Warme herinneringen aan mijn oude, tochtige geboortehuis op Texel kwamen naar boven. Het Wevershuisje voelde meteen goed.”

Van Sambeek hoopt dat in de tentoonstelling Contrast/rijk het oude Wevershuisje en haar kunstwerken in samenspel raken. “Ik wil mijn werk zo plaatsen dat de vele contrasten zoals vroeger en nu, schoon en verweerd, nieuw en doorleefd, zichtbaar zijn. Dat er dankzij deze contrasten een samenhang ontstaat, waarin zowel het huisje als mijn werk tot hun recht komen.”

Installatie

Op 20 en 21 januari werkt Erna verder aan haar installatie op zolder. Daarna ook op 25, 27 en, zo nodig 28 januari.

Ze gaat dan een bloemenkleed van gedroogde bonen, erwten, mais en linzen los neerleggen, of misschien is strooien wel een beter woord, op de zolder van het Wevershuis.
Een los gelegd bonen-bloemen-kleed, zeg maar. Tijdens openingsuren, met publiek.
 

Aanwezigheid

Op 29 januari en 6 februari zal Erna aanwezig zijn voor het geven van een rondleiding.

Workshop

Naast haar eigen expositie begeleidt Erna in het wevershuis, tijdens een workshop van 5 sessies, in totaal 12 cursisten om tot een werk te komen waarvan de inspiratiebron in het wevershuis ligt.
De resultaten daarvan zullen in het wevershuis getoond worden vanaf 15 februari t/m 6 maart
Voor meer informatie kijk bij exposities, bij “MEESTERLIJK”.

Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Contrast/rijk”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!