Contrast/rijk


Evenementgegevens

  • Datum:

Erna van Sambeek maakt kunst met textiel in de hoofdrol. Tegenstellingen spelen in haar werk een grote rol. “Zo heb ik hoofdkussens van prikkeldraad gemaakt, borduur ik tulpenbladen met aan repen geknipte T-shirts, en repareer ik kapot serviesgoed met textiel,” vertelt Van Sambeek. “Hoewel mijn werk divers toont, zit er toch een rode draad in: ik kopieer ‘gewone dingen’ in een materiaal of techniek uit een ander domein. Hiermee plaats ik ze in een ander licht, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe, betekenisvolle associaties.”

‘Ik liep een andere wereld binnen toen ik voor het eerst over de drempel van het Wevershuisje stapte. Een verweerde, doorleefde, aangeraakte wereld; vreemd maar ook herkenbaar. Warme herinneringen aan mijn oude, tochtige geboortehuis op Texel kwamen naar boven. Het Wevershuisje voelde meteen goed.”

Van Sambeek hoopt dat in de tentoonstelling Contrast/rijk het oude Wevershuisje en haar kunstwerken in samenspel raken. “Ik wil mijn werk zo plaatsen dat de vele contrasten zoals vroeger en nu, schoon en verweerd, nieuw en doorleefd, zichtbaar zijn. Dat er dankzij deze contrasten een samenhang ontstaat, waarin zowel het huisje als mijn werk tot hun recht komen.”