Contrast/rijk


Evenementgegevens

  • Datum:

Erna van Sambeek maakt kunst met textiel in de hoofdrol. Tegenstellingen spelen in haar werk een grote rol. “Zo heb ik hoofdkussens van prikkeldraad gemaakt, borduur ik tulpenbladen met aan repen geknipte T-shirts, en repareer ik kapot serviesgoed met textiel,” vertelt Van Sambeek. “Hoewel mijn werk divers toont, zit er toch een rode draad in: ik kopieer ‘gewone dingen’ in een materiaal of techniek uit een ander domein. Hiermee plaats ik ze in een ander licht, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe, betekenisvolle associaties.”

‘Ik liep een andere wereld binnen toen ik voor het eerst over de drempel van het Wevershuisje stapte. Een verweerde, doorleefde, aangeraakte wereld; vreemd maar ook herkenbaar. Warme herinneringen aan mijn oude, tochtige geboortehuis op Texel kwamen naar boven. Het Wevershuisje voelde meteen goed.”

Van Sambeek hoopt dat in de tentoonstelling Contrast/rijk het oude Wevershuisje en haar kunstwerken in samenspel raken. “Ik wil mijn werk zo plaatsen dat de vele contrasten zoals vroeger en nu, schoon en verweerd, nieuw en doorleefd, zichtbaar zijn. Dat er dankzij deze contrasten een samenhang ontstaat, waarin zowel het huisje als mijn werk tot hun recht komen.”

Installatie

Vanaf 18 december, totdat het klaar is (verwachting is zo’n 4 dagen werk) gaat Erna een installatie maken.

Ze gaat dan een bloemenkleed van gedroogde bonen, erwten, mais en linzen los neerleggen, of misschien is strooien wel een beter woord, op de zolder van het Wevershuis.
Een los gelegd bonen-bloemen-kleed, zeg maar. Tijdens openingsuren, met publiek.
 

Aanwezigheid

Op 30 december 2021en 2 januari, 9 januari en 29 januari 2022 zal Erna aanwezig zijn voor het geven van een rondleiding.

Workshop

Naast haar eigen expositie begeleidt Erna in het wevershuis, tijdens een workshop van 5 sessies, in totaal 12 cursisten om tot een werk te komen waarvan de inspiratiebron in het wevershuis ligt.
De resultaten daarvan zullen in het wevershuis getoond worden vanaf 15 februari t/m 6 maart
Meer informatie hierover volgt.
 

Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Contrast/rijk”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!