Changes are Beautiful


Evenementgegevens

  • Datum:

In 2017 is de groep “ PrikkelDraad” gestart. Bestaande uit vier leden, die allemaal vanuit hun eigen vakmanschap vorm willen geven aan een gezamenlijk thema.
Textiel is daarbij hun uitgangspunt.

Deelnemende kunstenaars zijn:

  • Nicoline Schuijt
  • Ardie den Boer
  • Willy Jager
  • Trees Schoof

 

Nicoline Schuijt

“Na het afronden van mijn illustratieopleiding aan de Gerrit Rietveldacademie in 1987 is het tekenen en schilderen steeds meer op de achtergrond geraakt en ben ik steeds meer met textiel gaan werken. Prachtig en heel divers materiaal waar je heel veel kanten mee op kunt.
Mijn werk is samengesteld uit vooral gebruikt textiel en restanten. Materiaal dat je normaal gesproken weg zou gooien of dat in laatjes of bakjes belandt. Oude sjaals, kledingstukken, kant, band,overgebleven stukjes voeringstof,noem maar op en ik kan het gebruiken.
Ik verf de stof met de hand en ga daarna scheuren ,knippen, snijden,  naaien en borduren. Zo ontstaan composities waarbij elk stukje stof zijn eigen rol heeft.
Voor het thema “Verandering” wil ik met twee kledingstukken laten zien dat het leven voortdurend aan verandering onderhevig is. Druk, vol , kleurrijk , maar soms ook zwaar, somber en duister. Het ligt er soms aan van welke kant je er naar kijkt.”

 

Trees Schoof 

“Mijn interesse voor weven dateert al van lang geleden. Maar pas na het stoppen met werken ben ik echt aan de slag gegaan nadat ik weefsels in het Wevershuisje had bekeken. Eerst met weven in linnenbinding zoals iedereen eigenlijk. Na een cursus dubbelleven zag ik meer mogelijkheden. Sindsdien ben ik meer met vorm bezig. Soms van te voren bedacht, soms groeit het werk spontaan onder mijn handen. Daarbij maak ik gebruik van een 8 en 16 schacht weefgetouw.
Sinds 2015 heb ik contact met Ardie den Boer. Aanvankelijk stimuleerde zij mij om verder te gaan. In 2018 hebben wij de  groep uitgebreid. We zijn nu met zijn vieren en noemen ons PrikkelDraad. Wij proberen elkaar in het creatieve proces te helpen en elkaar uit te dagen.”

 

Ardie den Boer

“Zolang ik mij kan herinneren ben ik bezig geweest met tekenen en werken met textiele materialen. Al snel begon ik met het bedenken en uitwerken van eigen ontwerpen. Toen de tijd er rijp voor was heb ik  de 2-jarige kunstopleiding “Academie de Werker’ in Groningen gevolgd. Hierna heb ik ook de Masterclass doorlopen.
De technieken die het beste bij mij passen zijn weven en haken. Bij het weven ben ik vooral gefascineerd door het spel van draden die een verbinding met elkaar aangaan. De variatie in kleuren en bindingen blijft uitdagen. Weven is een techniek waarbij meestal veel van te voren bedacht en uitgerekend moet worden.
Daartegenover staat haakwerk. Hierbij kan ik veel meer mijn intuïtie volgen en ontstaan er verrassende 3-D werken. Door het uitvoeren van bepaalde wetmatigheden zoals die in de natuur optreden, ontstaan er verrassende, organisch lijkende objecten,

Werkwijze

Bij het uitdenken van mijn werken ga ik uit van een idee of emotie die ik uit wil beelden. Na een uitgebreide ontdekkingstocht in mijn hoofd en op papier, kom ik met behulp van bijvoorbeeld associatie, abstraheren, combineren en het zoeken naar mijn artistieke familie (bestaande kunstwerken die mij aanspreken) tot één of meer ontwerpen. Dan ga ik uitzoeken in welke vorm en met welke techniek ik dit uit ga voeren.

Gebruikte materialen

Bij het weven en haken maak ik graag gebruik van natuurlijke materialen, zoals linnen katoen, zijde en wol. Koperdraad vind ik ook een boeiend materiaal. De mogelijkheden die papier, hout en metaal bieden vind ik interessant om uit te proberen. Combinaties van technieken en materialen bieden mij veel mogelijkheden om uit te drukken wat ik wil zeggen met mijn werk.”

 

Willy Jager

“Weven is voor mij bezig zijn met draden, van wol, zijde, linnen….Maar ook van andere niet direct textiele materialen.
Weven is mijn passie.
Weven is componeren met draden.
Weven is bezig zijn met vorm, kleur, ritme , herhaling, zowel in het platte vlak als ruimtelijk.
Daarbij probeer ik verschillende materialen op een verrassende manier te combineren. Mijn inspiratie ontleen ik veelal uit de architectuur en oude- en vreemde culturen.”

 

 

Websites:

 

Poster
Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Changes are Beautiful”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!